MISIUNE

Centru informational,cultural si de socializare pentru comunitatea sectorului Botanica-incurajeaza si sustine libertatea de a cunoaste prin asigurarea accesului liber la informatie tuturor rezidentilor sectorului fara limite de virsta,sex,limba,orientare religioasa,politica,conditie sociala,fizica,capacitate intelectuala.

vineri, 20 martie 2015

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A FRANCOFONIEI

 Și cei  mari, și cei mici , care astăzi au auzit pentru prima oară termenul ,,Francofonie'' au făcut cunoștință cu cărțile expuse la expoziția ,,Parle francaiș!''. Ziua Internațională a Francofoniei este marcată în toate țările vorbitoatre de limba franceză, la 20 martie, pentru a sărbători diversitatea țărilor francofone. Din Organizația Internațională a Francofoniei fac parte 55 de state membre, 2 state cu statut de membru asociat și 13 state cu statut de membru observator. A existat o perioadă a Europei, cînd Franța a fost ,,laboratorul'' de idei. Limba franceză era limba diplomației și a claselor cultivate și se impusese în sec. XVII-lea ca singura limbă naturală a circulației ideilor în Europa.
Parisul i-a făcut să viseze pe milioane de studenţi, de artişti, de oameni cu gust, de călători şi de iubitori ai frumosului. Franţa a jucat un rol de "inspiratoare" a umanităţii, a inventat un stil de viaţă, a ştiut să atragă pe teritoriul ei şi mai ales la Paris energiile creatoare ale Europei dar şi ale lumii. După primul rǎzboi mondial unii scriitori americani veneau la Paris nu numai pentru a scăpa de un anume "provincialism" pe care îl resimţeau în ţara lor, dar şi pentru a-şi publica în Franţa pagini care le erau cenzurate la ei acasǎ. Despre multe lucruri interesante au putut afla copiii, care au pășit pragul bibliotecii. Nu ratați șansa să vă îmbogățiți cunoștințele!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu