MISIUNE

Centru informational,cultural si de socializare pentru comunitatea sectorului Botanica-incurajeaza si sustine libertatea de a cunoaste prin asigurarea accesului liber la informatie tuturor rezidentilor sectorului fara limite de virsta,sex,limba,orientare religioasa,politica,conditie sociala,fizica,capacitate intelectuala.

vineri, 4 noiembrie 2011

Lemnul - între teorie şi practică

Lemnul, ca material de constructie, are multe calitati, care il fac sa fie folosit pe scara larga in constructii, dar in acelasi timp are si o serie de inconveniente, care nu trebuie sa fie scapate din vedere la proiecatarea si exploatarea constructiilor din lemn.Acestea trebuie facute astfel incat proprietatile positive ale materialului lemons sa fie folosite la maximum, iar influenta neajunsurilor daca nu poate fi exclusa complet, sa fie redusa la minimum. În continuare vă propunem cîteva cărți din acest domeniu.

Ţăran, Nicolae. Montarea, întreţinerea şi folosirea maşinilor-unelte şi utilajelor din industria lemnului. - Bucureşti : Editura tehnică, 1992. - 447 p.
Lucrarea tratează probleme teoretice şi practice ale montării, explorării şi întreţinerii utilajelor din industria lemnulu, punînd la dispoziţia specialiştilor un material documentar deosebit de bogat şi util producţiei. Totodată, informează şi orientează pentru o documentare detaliată asupra problematicii ridicate. Astfel, sunt abordate următoarele subiecte: montarea pe fundaţia maşinilor-unelte şi utilaje; întreţinerea maşinilor-unelte şi a utilajelor; folosirea maşinilor-unelte şi a utilajelor.

Râmbu. I. Tehnologia prelucrării lemnulu: în 2 volume.- Bucureşti : Editura tehnică.
Vol. II / coord.: I. Râmbu, I. Florescu, V. Dogaru, V. Iliescu. - 1980. - 667 p.
Lucrarea este elaborată la nivelsuperior şi prezintă pentru fiecare produs elementele tehnologice şi sistemele de maşini caracteristice, la nivelul tehnicii actuale. Lucrarea se adresează inginerilor, subinginerilor şi tehnicilor din întreprinderile de prelucrare a lemnului, specialiştilor din institutele de cercetări şi proiectări, cadrelor didactice şi studenţilor de nivel superior de profil.
Se vorbeşte despre tehnologia proceselor de prelucrare primară a lemnului,tehnologia fabricării furnelor, tehnologia fabricării şi înnobilării plăcilor fibrolemnoase şi plăcilor din aşchii aglomerate etc.


Bularea, Mihai. Fabricarea plăcilor din aşchii şi fibre de lemn : tehnologii moderne. – Bucureşti : Editura Tehnică, 1996. – 574 p.
Avînd în vedere creşterile previzibile ale consumului mondial de produse din lemn şi ale cererii de plăci pe bază de lemn, rezultă necesitatea conceperii, proiectării şi utilizării unor noi tehnologii de fabricare, care să permită valorificarea proiectării şi utilizării unor noi tehnologii de fabricare care să permită valorificarea completă a biomasei lemnoase, amplificarea bazei de materii prime, diversificarea producţiei, lărgirea domeniilor de utilizare, reducerea consumurilor energetice, de materii prime şi materiale etc. afirmă autorul cărţii.
În această carte autorul abordează următoarele aspecte: perspectivele dezvoltării industriei plăcilor din aşchii şi a plăcilor din fibre de lemn; descărcarea, manipularea şi depozitarea materiei prime; tehnologia fabricării plăcilor din aşchii de lemn; tehnologia fabricării plăcilor din fibre de lemn; procede tehnologice de fabricare a elementelor mulate din aşchii şi fibre de lemn.


Hindescu, Arcadie. Manualul maisterului din industria lemnului. – Bucureşti : Editura tehnică, 1992. – 411 p.
Industria de prelucrare a lemnului s-a dezvoltat foarte mult. Lucrarea de faţă tratează metodele avansate şi progesele realizate în tehnologia de prelucrare a lemnului, cît şi cele legate de conducerea şi organizarea formaţiilor de lucru, a aplicării legislaţiei actuale în strînsă corelaţie cu rolul şi atribuţiile maistrului. În această carte se vorbeşte despre resursele forestiere, necesităţile de lemn şi industria de prelucrare a lemnului în România; unităţi de măsură; desen tehnic în industria lemnului; lemnul şi materialele de bază de lemn; materiale tehnologice pentru industria lemnului; tehnologa proceselor de prelucrare primară a lemnului etc.

Dogaru, Victor. – Întreţinerea şi explorarea sculelor tăietoare pentru prelucrarea lemnului. – Bucureşti : Editura tehnică, 1981. – 360 p.
Lucrarea prezentă tratează cele două aspecte importante ale sculelor aşchietoare pentru prelucrarea lemnului: exploatarea şi întreţinerea sculelor. În prima parte se prezintă întreţinrea acestora, tratîndu-se problemele legate de tensionare, repare, ascuţire şi mărirea durabilităţii dinţilor tăietori. În partea a doua a lucrării se przintă regimurile optime de tăiere a lemnului la principalele moduri de aşchiere, reliefîndu-se căile de reporducere a consumurilor specifice de lemn şi de energie şi de creştere a productivităţii muncii afirmă autorul.


Dumitrescu, N. St. Uscarea lemnului / N. St. Dumitrescu, D. Andriano. – Bucureşti : Editura tehnică, 1969. – 624 p.
Uscarea lemnului are importanţă pentru buna desfăşurarea a proceselor tehnologice de prelucrare a acestuia. Uscarea artificială a lemnului a apărut la începutul secolul XVIII, primele uscătorii luînd fiinţă pe lîngă atelierele şantierelor navale, apoi în cadrul industriei metalurgice şi al celei constructoare de maşini. În această carte sunt incluse informaţii despre Bazele teoretice ale uscării lemnului; uscarea lemnului la ear; uscarea cherestelei în instalaţii; uscarea tehnică a altor produse din lemn; procedee noi de uscare a lemnului; aparate, dispozitive şi instalaţii de control.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu