MISIUNE

Centru informational,cultural si de socializare pentru comunitatea sectorului Botanica-incurajeaza si sustine libertatea de a cunoaste prin asigurarea accesului liber la informatie tuturor rezidentilor sectorului fara limite de virsta,sex,limba,orientare religioasa,politica,conditie sociala,fizica,capacitate intelectuala.

joi, 24 noiembrie 2011

sâmbătă, 12 noiembrie 2011

SĂPTĂMÎNA UȘILOR DESCHISE

Zi de dezvoltare

Cu ocazia JUBILEULUI 50 ANI în incinta bibliotecii a avut loc o zi de dezvoltare la care au participat toți șefii de departamente și filiale.Filiala CODRU în sectorul dat este unicul centru de cultură. Noi depunem tot efortul ca serviciile oferite sa fie binevenite utilizatorilor.



FLESH MOB

Împreună cu voluntarii bibliotecii am organizat un flesh mob cu genericul CUNOȘTI UNDE SE AFLĂ BIBLIOTECA TA? Din eșantionul de76 de persoane, 14 au raspuns că nu cunosc unde se află biblioteca la care le-am înmînat cîte un pliant cu adresele la toate filialele din oraș.






Întîlnire cu scriitorul A.Silvestru

Împreună cu elevii de la șc.profesională nr.4 am avut o întîlnire de suflet cu scriitorul A.Silvestru.În discuție a fost pusă cartea "Cel rătăcit".În afară de aceasta scriitorul le-a vorbit copiilor multe lucruri interesante și de folos.




Creație proprie

Cu elevii clasei a 6-a am organizat Oră de lectură despre toamna-creație proprie


Călătorie virtuală

Derectorul de la Centrul Academic Eminescu, d-a Elena Dabija a condus elevii de la Școala Profesională nr.4 într-o călătorie virtuală în sectorul Botanica. Cei care au fost mai activi au primit in dar cîte o carte.



ORĂ DE LECTURĂ

Împreună cu copiii de la grădinița 103 am organizat ora de lectură după cartea V.A.Urechea "Țara fără de bătrîni".



vineri, 4 noiembrie 2011

Lemnul - între teorie şi practică

Lemnul, ca material de constructie, are multe calitati, care il fac sa fie folosit pe scara larga in constructii, dar in acelasi timp are si o serie de inconveniente, care nu trebuie sa fie scapate din vedere la proiecatarea si exploatarea constructiilor din lemn.Acestea trebuie facute astfel incat proprietatile positive ale materialului lemons sa fie folosite la maximum, iar influenta neajunsurilor daca nu poate fi exclusa complet, sa fie redusa la minimum. În continuare vă propunem cîteva cărți din acest domeniu.

Ţăran, Nicolae. Montarea, întreţinerea şi folosirea maşinilor-unelte şi utilajelor din industria lemnului. - Bucureşti : Editura tehnică, 1992. - 447 p.
Lucrarea tratează probleme teoretice şi practice ale montării, explorării şi întreţinerii utilajelor din industria lemnulu, punînd la dispoziţia specialiştilor un material documentar deosebit de bogat şi util producţiei. Totodată, informează şi orientează pentru o documentare detaliată asupra problematicii ridicate. Astfel, sunt abordate următoarele subiecte: montarea pe fundaţia maşinilor-unelte şi utilaje; întreţinerea maşinilor-unelte şi a utilajelor; folosirea maşinilor-unelte şi a utilajelor.

Râmbu. I. Tehnologia prelucrării lemnulu: în 2 volume.- Bucureşti : Editura tehnică.
Vol. II / coord.: I. Râmbu, I. Florescu, V. Dogaru, V. Iliescu. - 1980. - 667 p.
Lucrarea este elaborată la nivelsuperior şi prezintă pentru fiecare produs elementele tehnologice şi sistemele de maşini caracteristice, la nivelul tehnicii actuale. Lucrarea se adresează inginerilor, subinginerilor şi tehnicilor din întreprinderile de prelucrare a lemnului, specialiştilor din institutele de cercetări şi proiectări, cadrelor didactice şi studenţilor de nivel superior de profil.
Se vorbeşte despre tehnologia proceselor de prelucrare primară a lemnului,tehnologia fabricării furnelor, tehnologia fabricării şi înnobilării plăcilor fibrolemnoase şi plăcilor din aşchii aglomerate etc.


Bularea, Mihai. Fabricarea plăcilor din aşchii şi fibre de lemn : tehnologii moderne. – Bucureşti : Editura Tehnică, 1996. – 574 p.
Avînd în vedere creşterile previzibile ale consumului mondial de produse din lemn şi ale cererii de plăci pe bază de lemn, rezultă necesitatea conceperii, proiectării şi utilizării unor noi tehnologii de fabricare, care să permită valorificarea proiectării şi utilizării unor noi tehnologii de fabricare care să permită valorificarea completă a biomasei lemnoase, amplificarea bazei de materii prime, diversificarea producţiei, lărgirea domeniilor de utilizare, reducerea consumurilor energetice, de materii prime şi materiale etc. afirmă autorul cărţii.
În această carte autorul abordează următoarele aspecte: perspectivele dezvoltării industriei plăcilor din aşchii şi a plăcilor din fibre de lemn; descărcarea, manipularea şi depozitarea materiei prime; tehnologia fabricării plăcilor din aşchii de lemn; tehnologia fabricării plăcilor din fibre de lemn; procede tehnologice de fabricare a elementelor mulate din aşchii şi fibre de lemn.


Hindescu, Arcadie. Manualul maisterului din industria lemnului. – Bucureşti : Editura tehnică, 1992. – 411 p.
Industria de prelucrare a lemnului s-a dezvoltat foarte mult. Lucrarea de faţă tratează metodele avansate şi progesele realizate în tehnologia de prelucrare a lemnului, cît şi cele legate de conducerea şi organizarea formaţiilor de lucru, a aplicării legislaţiei actuale în strînsă corelaţie cu rolul şi atribuţiile maistrului. În această carte se vorbeşte despre resursele forestiere, necesităţile de lemn şi industria de prelucrare a lemnului în România; unităţi de măsură; desen tehnic în industria lemnului; lemnul şi materialele de bază de lemn; materiale tehnologice pentru industria lemnului; tehnologa proceselor de prelucrare primară a lemnului etc.

Dogaru, Victor. – Întreţinerea şi explorarea sculelor tăietoare pentru prelucrarea lemnului. – Bucureşti : Editura tehnică, 1981. – 360 p.
Lucrarea prezentă tratează cele două aspecte importante ale sculelor aşchietoare pentru prelucrarea lemnului: exploatarea şi întreţinerea sculelor. În prima parte se prezintă întreţinrea acestora, tratîndu-se problemele legate de tensionare, repare, ascuţire şi mărirea durabilităţii dinţilor tăietori. În partea a doua a lucrării se przintă regimurile optime de tăiere a lemnului la principalele moduri de aşchiere, reliefîndu-se căile de reporducere a consumurilor specifice de lemn şi de energie şi de creştere a productivităţii muncii afirmă autorul.


Dumitrescu, N. St. Uscarea lemnului / N. St. Dumitrescu, D. Andriano. – Bucureşti : Editura tehnică, 1969. – 624 p.
Uscarea lemnului are importanţă pentru buna desfăşurarea a proceselor tehnologice de prelucrare a acestuia. Uscarea artificială a lemnului a apărut la începutul secolul XVIII, primele uscătorii luînd fiinţă pe lîngă atelierele şantierelor navale, apoi în cadrul industriei metalurgice şi al celei constructoare de maşini. În această carte sunt incluse informaţii despre Bazele teoretice ale uscării lemnului; uscarea lemnului la ear; uscarea cherestelei în instalaţii; uscarea tehnică a altor produse din lemn; procedee noi de uscare a lemnului; aparate, dispozitive şi instalaţii de control.

joi, 1 septembrie 2011

Finisarea programului Lecturile verii

Iată a trecut şi vara, toamna iarăşi a venit. Vacanţa mare s-a sfîrşit. Deoarece cartea nu are vacanţa ea a aşteptat copiii pe tot parcursul verii să simtă atingerea uşoară a degetelor, să fie lăudată, deschisă şi citită pînă la capăt. Ea, cartea a dorit să se bucure de utilitatea sa după atîta timp cît a stat uitată pe o poliţă, în praf, lacrimînd... Nu rîdeţi, o carte poate plînge. Deacea dragi copii gîndiţi-vă la aşteptarea ei plină de suferinţa uitării. Dar la filiala Codru cartea n-a fost uitată. 
Împreună cu copiii de la grădiniţa 103 am adus un omagiu cărţii, am recapitulat ce am citit pe parcursul verii. Am discutat despre sărbătorile: Ziua Republicii şi Limba Noastră.

Ţara mea e-o sărbătoare
Pentru oameni mari şi mici
Ţara mea e casă mare
Ridicată de bunici.

Moldova, maică de plai- toate le ştie chipul tău drag, cum încolţeşte iarba, cum doineşte doina, cum înfloresc copacii, cum cresc copii...
Au fost premiaţi voluntarii Vlas Olga, Poian Mariana şi Chişenco Cristina.
În timp ce copii erau ocupaţi la manifestare educătoarele Patraşcu Valentina, Lungu Alina făceau cunoştinţă cu literatura de specialitate.

Pentru colaborarea fructoasă le-am înmînat cîte un creion cu sigla Bibliotecii Municipale B.P Hasdeu.
 Le-am vorbit copiilor despre toamna bogată, despre cum ajunge pîine la noi pe masă.Ne-am jucat cu copii în diferite jocuri. Cîntecul joc ''Moara'' e un joc vesel, copii imită cum  este strîns grîul şi este dus la moară.
Le-am dorit  copiilor noi succese fiind în grupa pregătitoare să vină mai des la biblioteca, să citească cît mai multe cărţi.

vineri, 29 iulie 2011

Lectura la aer liber

A citi e bine oricînd şi oriunde. Pentru aceasta este nevoie de apropia cartea de viitorii utilizatori.
 După imaginile din fotografii  se vede cu cîtă placere  copiii combină jocul  cu lectura,  la fel şi părinţii in timpul ce copiii sunt ocupaţi , ei mai află căte ceva nou din cărţi.
Lectura vîrstă nu are
                                                   

În ospeţie la biblioteca viitorii elevi fac cunoştinţă cu literatura nouă. Pentru ei totul prezintă interes.

marți, 28 iunie 2011

Vara e în toi

  Pentru utizatorii  bibliotecii Codru , organizăm zilnic la ora 11.00 - Ora poveştilor, la ora 16.00 - ore de lectură, discuţii, concursuri, prezentări de carte. Vă aşteptăm ! 
   La prezentarea carţii  Floarea iubirii  de C.Partole, care este propusă spre lectură in cadrul programului
Copiii Chişinaului citesc o carte au fost invitaţi copiii de la Grădiniţa  103, grupa pregatitoare. Le-am vorbit copiilor despre scopul programului, le-am prezentat si alte carţi  scrise de Claudia  Partole.


    La orele de lectura dupa cartea  Floarea iubirii, copiii au ascultat cu interes ce sa întîmplat cu robinetul,cine o să  plătească pagubile vecinilor, cu ce se va termina  războiul ? Voi ştiţi cu ce se poate termina un război ?
 Veniţi  şi ascultaţi, citiţi cartea  Floarea iubirii de Claudia Partole.   
Pe parcursul lunii iunie  am  colaborat  cu Grădiniţa 103. Copiii ne aşteptau cu nerăbdare la orele de poveste, care le organizam la aer liber.   
Foarte indrăgite de copii sunt poveştile scrise de marele povestitor I.Creanga
                                                                              
 


 Fregventeaza biblioteca si alte categirii de utilizatori. Aceştea sunt elevii de la şcoala profesională 4, utilizatorii fideli care  preferă  să citească editiile periodice.   

joi, 9 iunie 2011

Lecturile verii 2011

    Lansarea programului Lecturile Verii a avut loc pe data de 1 iunie. În ospeţie au fost copiii de la grădiniţa 103 , grupa ,,Cenuşăreasa,, şi ,, Scufiţa Roşie,,.
    Împreună cu copiii am făcut o excursie in Ţara minunată a copilăriei.

    Şefa filialei ,Dogotari Ludmila , l-a vorbit copiilor despre scopul sărbătorii Ziua Internaţională
a Ocrotirii Copiilor. Aceasta sărbătoare le aminteşte înca o dată maturilor ,că viitorul acestei Ţări,
Moldova, sunt ei copiii.                                             

"Casa asta , mîndră casă
E Moldova mea frumoasă,
E Moldova mea de dor,
Plai cu falnic viitor"

  Copiii,reprezentanţii Planetei Pamînt, au fost invitaţi în împărăţia ,unde basmul se coboară pe pămînt, realul se întîlneşte cu fantsticul, cărţile se scriu cu codiţile de la harbuz şi cu razele soarelui, cu beţişoarele fulgerului, cărţile sunt colorate cu razele curcubeului, şi sună mulţi clopoţei ,dar acestea
nu sunt clopoţei, ci este rîsul copiilor. Aceasta impărăţie minunată se numeşte c-o-p-i-l-ă-r-i-e !
 
  Copiii au luat în călătorie pe cele mai dragi fiinţe/mama,tata,fraţii,surorile şi educatorii.
Incet, incet, copiii au ajuns în ospeţie la Natura-Mama. Am vorbit despre faptul ,că fiecare din noi este particica mica din natura, de faptul cum ne atîrnăm faţă de Ea , depinde ce ne aşteaptă în viitor.Deacea — noi natura o iubim şi cu drag o ocrotim.

În fotografie se vede cum copiii:                                     

Cînd am fost noi la pădure,
Am cules şi gragi si mure,
Uite- aşa, tot aşa!

Am văzut şi o broscuţă,
Cum sare din frunza-n frunza,
Uite-aşa,tot aşa!
 
Am vorbit copiilor despre Programul Lecturile Verii, i-am informat despre programele culturale
care vor fi pe parcursul verii, despre Programul ,, Ora poveştilor,,.Poveştile vor fi lecturate în fiecare zi la ora 11.00.

Dragă VARA,dragăVARA!                                    
Tare mult te-am mai dorit
Şi cînd îmi perdeam răbdarea
S-a-ntamplat că ai venit

Chemarea noastră a bibliotecarilor este:

Tu, daca doreşti pe toate
Sa le ştii, să le înveţi
Cam acesta este sfatul:

SĂ CITEŞTI MAI MULTE CĂRŢI !!!
  
Am organizat cu copiii jocuri:
,, De-a moşul,, , ,,Şatran în raze,, , ,,De-a puia gaia,, , ,,Şoarecele şi pisica,,

  Concursul de desene pe asfalt cu denumirea : ,,A noastră e ziua copii, e ziua întîia din vara,, ,cu parere de rău fotografiile nu s- au primit..

Ivingători în acest concurs au fost toţi copiii, toţi au fost remuneraţi cu bomboane, biscuiţi şi napolitane.

Copiii au dansat, au desenat ,au cîntat.
Le-am urat copiilor: Lecturi minunate pe tot parcursul verii!