MISIUNE

Centru informational,cultural si de socializare pentru comunitatea sectorului Botanica-incurajeaza si sustine libertatea de a cunoaste prin asigurarea accesului liber la informatie tuturor rezidentilor sectorului fara limite de virsta,sex,limba,orientare religioasa,politica,conditie sociala,fizica,capacitate intelectuala.

luni, 24 decembrie 2012

LA MULȚI ANI!!!


   Să trăiți, să-nfloriți!                                
   Pe pămînt cu împăcare,
   Bucurați-vă de soare!
   Pomul vieții crească,
   Să se însutească
   Belșugu-n hambare,
   Să se înmîiască
   Pace-n inimioare!
   Fiți scut de nădejde
   Țării la primejdii,
   Harnici ca albina
   Și drepți ca lumina!

luni, 19 noiembrie 2012

VĂ AŞTEPTĂM!

 26 NOIEMBRIE  Vă aşteptăm să fiţi alături de noi în această zi, pentru a afla multe lucruri interesante.
   ZIUA BIBLIOGRAFIEI
ÎN PROGRAM
              Prezentarea materialelor promoţionale editate de Centrul de Informare şi Documentare ,,Chişinău''
                    10.00 Prezentarea CD din seria Piti Clic
                    12.00 Ring bibliografic:  Căutăm, găsim, răspundem
                    12.45 Revistă bibliografică : Personalităţi chişinăuene
                    13.30 Oră de informare:  Blogul  Oraşul meu
                    15.30 Prezentarea revistei Biblio Polis
                    17.00 Lecţie bibliografică : Ziarul preferat, revista preferată

marți, 13 noiembrie 2012

TOTUL ARE UN SFÎRŞIT...

 A luat sfîrşit o săptămînă plină de evenimente frumoase la filiala Codru. O săptămînă care ne-a adus noi retrăiri, impresii, cititori noi. Impresionaţi au fost elevii de la ŞP nr. 4, de întîlnirea cu scriitorul D. Crudu.
După cum s-a exprimat D-ul D.Crudu, aceasta a fost una din cele mai interesante întîlniri cu cititorii din care le-a avut dumnealui. Copiii au pus o mulţime de întrebări, atît în baza celor citite, cît şi pe alte teme, care le frămîntă.
 Pe parcursul săptămînii ne-am străduit să  cuprindem , dacă putem spune aşa, toate categoriile de utilizatori. Am avut ca oaspeţi copiii de la Grădiniţa nr. 103, copiii cl. 1a, 5a, 6a, 7a, 8a, 9a de la Şcoala nr. 49, eleviii de la Şcoala Profesională nr. 4, membrii cluburilor  Dibăcie, fantezie şi creaţieŞi totuşi viaţa e frumoasă.

Programul dat este binevenit, este ca o analiză a activităţii noastre pe parcursul întegului an. Mai cu seamă, anul acesta fiind un an jubiliar, am promovat la toate activităţile acest eveniment, ne-am străduit să promovăm biblioteca, cartea, care a fost, este şi va fi, poate că numai cu anumite schimbări.

joi, 8 noiembrie 2012

UŞILE LARG DESCHISE...

La deschiderea programului Săptămîna uşilor deschise  a fost invita d-ul V. Prohin , colaborator la redacţia revistei Alunelul. Copiii au recitat o mulţime de poezii, au ghicit ghicitorile propuse de  scriitor. La sfîrşitul întîlnirii copiii au primit în dar cîte o revistă jubiliară, anul acesta revista a împlinit 30 ani, profesoarea clasei 1a, a primit în dar o carte.
Elevii clasei a 7a, şcoala nr. 49 sunt cititorii noştri fideli. Pentru ei biblioteca este locul unde ei se simt bine, îşi pregătesc temele de acasă, discută pe diferite teme, deoarece sunt la  vîrstă care necesită o mulţime de răspunsuri, la întrebările care apar zi de zi. Cu interes au răsfoit cărţile, care le-au fost propuse spre lectură.

Colegile din sectorul Botanica au participat la o masă rotundă ,,Viitorul aparţine bibliotecilor în schimbare''. A fost o discuţie interesantă, cine şi cum vede biblioteca sa în  viitorul apropiat.

marți, 23 octombrie 2012

CE? UNDE? CÎND?

Ne mîndrim cu faptul că în ziua de informare ca
utilizator a fost domnul Anatol Lupu - compozitor şi interpret. Dumnealui a făcut cunoştinţă cu cărţile noi expuse la expoziţie, mai detaliat cu cărţile: ,,Viaţa mea este un căntec''  de Irina Loghin şi ,,Păstraţi horele şi căntul''  de  Mihai Ungureanu.
  La aceste întrebări poţi da un răspuns corect atunci, cînd păşeşti pragul bibliotecii. Da, multe răspunsuri le poţi găsi pe diferite suporturi, dar nimic nu se compară cu o carte, care odată deschisă îţi rămîne în memorie pe toată viaţa.  Sfîrşitul unei săptămîni pline de evenimente frumoase, retrăiri a fost finisat cu o  Zi de informare : BM ,,B.P.Hasdeu'' - 135 ani în serviciul comunităţii chişinăuene.

miercuri, 17 octombrie 2012

MULŢI ANI !

 Multi ani şi toţi cu sănătate le urăm tuturor angajaţilor de la BM ,,B.P. Haşdeu''.
,,Într-o lume mereu schimbătoare, biblioteca a rămas purtătoare a esenţei umane a comunicării peste locuri şi timp. Adunănd în simbolul cărţii cuprinsurile aşezate ale găndului, de la începuturile semnelor pănă la minunea contemporană a maşinelor pe care le numim calculatoare, coborăndu-le rostul, descoperim în biblioteci sferele tuturor interferenţelor, ale deplinei aşezări în zestre şi-n speranţă, ale perfectei democraţii''.
                                                         Ion Stoica
Din partea colectivului de la Filiala Codru , un buchet  de toamnă, din toată inima, pentru colegile noastre. 
 

vineri, 12 octombrie 2012

E SĂRBĂTOARE ÎN ORAŞUL MEU NATAL...

Răsfrănt pe şapte coline ca Roma
Tu-mi eşti balsamul şi aroma,
Tu-mi eşti leagănul, dorul şi visul
Prin tine se-nalţă în floare caisul.
                               Ion Proca

  Să locuieşti în Chişinău e bine, să cunoşti  lucruri interesante din istoria oraşului
 e şi mai bine. În pragul sărbătorii - Hramul Oraşului , ne-am adunat cu copiii de la şcoala medie nr. 49, să aflăm ceva nou, interesant, necunoscut. Pentru aceasta am organizat un concurs de eruduţie ,,Locul unde ne-am născut''.

Nicăeri în lume nu-i mai bine zău,
Ca-n oraşul nostru, ca la Chişinău
În oraşul nostru tănăr orişicănd
Soarele răsare, mai blănd şi mai blănd.
                                Dumitru Matcovski

vineri, 5 octombrie 2012

ANII DE ŞCOALĂ FRUMOŞI MAI SUNT...

 Primul sunet, prima învăţătoare ne rămîne în amintire pe toată viaţa.
Anume de aici, din şcoală copilul porneşte în lumea mare, se formează ca om. Şcoala este ca o enciclopedie pe care copiii o cunosc zi de zi, an de an. Ea va rămîne aşa , deschisă , pentru totdeauna. Numele profesorilor dragi  le ţinem minte căt trăim, căci anume ei au stat la leagănul copilăriei şi adolescenţei. Ziua profesorului este în fiecere zi, atunci cînd el întră în clasă, în fiecare zi, atunci cînd el vede roadele muncii sale. Să le urăm numai sănătate, răbdare mulţi ani înnainte!
        În deosebi aducem sincere mulţumiri, urări de bine profesorilor de la Şcoala nr. 49, sec. Botanica. Învăţătorii noştri merită din plin acest gest de recunoştinţă şi politeţe, care, vorba lui Servantes, ne costă puţin, dar valorează foarte mult.
                        Iar e toamnă. Zile calde.
                        Frunza ruginie cade.
                        Frumuşel cei mici se spală
                        Şi se duc cuminţi la şcoală....

miercuri, 3 octombrie 2012

ATĂTA TIMP , CĂT MAI PUTEŢI ZĂMBI...

Îmbătrîneşte orişicine,
Şi bun şi rău, şi rău şi bun,
Exact ca mine şi ca tine,
Exact ca şi acest alun.
                         
Nu cred că omul îmbătrîneşte, fiecare are atîţea ani de cîţi se simte. Acest lucru am vrut sa-l dovedim împreună cu centrul Viitorul, organizînd o seară literar- artistică consacrată Zilei Internaţionale a oamenilor în etate. Nu au fost cuvîntări pompoase, întîlnirea a fost ca o relaxare, persoanele invitate s-au întors în anii copilăriei, anii tinereţii. Am prezentat fragmente din  diferite scenete, am recitat poezii dedicate sărbătorii, copiii de la cercul de dansuri Ritmurile Veacului au interpretat cîteva numere, au fost puşi în funcţie şi îmsăşi invitaţii, şa-u amintit  cum să înfaşe copiii, au răspuns la diferite întrebări legate de pregătirea bucatelor, legate de sănătate. Pînă la urmă am ajuns cu toţii la concluzia:
   Dar cine ce în urmă lasă?
   Şi care-i scopul unei vieţi?
   Îmbătrînesc şi nu îmi pasă
   De bătrăneţe, măi băieţi.
                                         Ion Vieru



                                         

miercuri, 19 septembrie 2012

ÎNVĂŢĂM, CĂUTĂM, GĂSIM...

   Iată că, după o vacanţă mare şi plăcută, a început un nou an şcolar, pentru unii este ceva obişnuit, tradiţional, pentru alţii ceva nou, neobişnuit. Pentru elevii de la Şcoala profesională nr. 4, totul este nou. Venind din diferite raioane ale Republicii, ei sunt cointeresaţi să facă cunoştinţă cu localitatea în care o să înveţe pe parcursul a trei ani. E de la sine înţeles, că în primul rînd ei fac cunoştinţă cu biblioteca, care este unicul centru cultural din cectorul nostru, la fel pentru pregătirea temelor de acasă. Aici  ei pot găsi răspuns la majoritatea întrebărilor, pot petrece timpul liber citind ediţiile periodice, discutînd.

joi, 30 august 2012

BUN RĂMAS ,,VACANŢA MARE!...!''

Parcă mai ieri strigam cu toţii  ,,Ura, Vacanţa!'', şi iată  că toamna bate la uşă, impresionată, generoasă, caldă şi solemnă. Natura cu haine aurii, ca un vrăjitor coboară peste plaiul nostru cu paleta sa de culori şi arome. Cunoaşem cu toţii proverbul, că: ,,toamna se numără bobocii'', noi bibliotecarii numărăm acei bobocei care pe tot parcursul  verii au deschis zi de zi uşa bibliotecii, fiind conştieţi de faptul, că:
     Cartea e oglinda vieţii                                  Uite-aşa de cănd e lumea
     Cartea-i călătoare stea.                                Cartea-noi vă spunem drept-
     Păn-la albul bătrîneţii                                    Face omu-ntodeauna
     Fiţi prieteni buni cu ea!                                  Mai bogat, mai înţelept.

În cadrul programului ,,Lecturile verii,, am avut o colaborare fructuoasă cu Grădiniţa nr. 103 şi Centrul Comunitar ,,Viitorul''. La închiderea programului au fost înmînate diplome de mulţumire educătoarei de la grădiniţa nr. 103, doamnei Raisa Lungu, educătoarei de la centru  Viitorul - Dina Petrova. Au fost remuneraţi copiii care au citit cele mai multe cărţi.

DRAG ÎMI ESTE GRAIUL

 Căndva, demult-demult, Dumnezeu a împărţit pămîntul oamenilor. Cei mai hapsîni şi nesăţioşi au ocupat  teritorii întinse. Strămoşii noştri au ajuns la Domnul cănd pămînt obişnuit nu mai rămăsese.
 Dumnezeu văzîndui oneşti, îngăduitori, harnici şi cuminţi, le-a dat o bucată din raiul său. A trimis mai apoi una din fiicile sale - Limba Romănă, care era încăntătoare, duioasă, dulce. A trimis-o prefăcută în Pasăre  Măiastră.  Această fiinţă neobişnuită  vorbea frumos şi melodios, ea veni printre oameni şi le dărui frumosul său grai.
 ...Dar peste această gură de rai s-au abătut stoluri de corbi negri, croncănitori, care au întunecat totul în jur.
Cu gheare cumplite au sfîşiat Pasărea Măiastră. Puţini oameni au îţeles acest pericol, foarte puţini au apărat-o. Ea adunîndu-şi ultimile puteri s-a avîntat spre părintele din cer. Oamenii umiliţi, cu sufletele bîntuite de vînturi, au început să schimonosească cuvintele, să vorbească păsăreşte, de nu se mai înţelegeau unii pe alţii.
 Bunul Dumnezeu cu răbdare ia tămăduit rănile, i-a înoit veşmîntul, nouă ne-a luminat cugetul, poruncindu-ne:
                     Ocrotiţi acest tezaur,
                     Limba care-i numai dor,
                     EA-I CUNUNA CEA DE AUR
                     Unui neam nemuritor..

joi, 16 august 2012

1 SEPTEMBRIE BATE LA UȘĂ...

 Parcă mai ieri  clopoțelul a vestit că a venit vacanța mare, și iată că  1 septembrie bate la ușă. Pentru cei care au fost hărnicuți pe tot parcursul verii, aceasta este un lucru firesc, dar pentru alții, luna august este o lună caldă în cel mai direct sens, deoarece au rămas în urmă cu lectura cărților propuse de profesori, în ajutorul procesului de învățămînt.


marți, 31 iulie 2012

NE SIMȚIM BINE..


 Copiii sunt acele ființe, care mereu caută ceva nou, interesant. Și unde pot găsi toate acestea , dacă nu la bibliotecă. Aici,  într-un moment ei pot să devină  eroul din povestea îndrăgită,  imaginar se pot deplasa pe altă Planetă, pot să răsfoiască, să citească ce cărți doresc. Copiii din grupa pregătitoare de la grădinița nr. 103 sunt oaspeții noștri permanenți. Noi ne străduim să le creăm acele condiții, ca ei atunci cînd pleacă de la noi, să dorească să se reîntoarcă iarăși.


joi, 12 iulie 2012

A FOST ODATĂ...

 Fiecare din noi cunoaşte aseste cuvinte din copilărie. Viitorul fiecărei persoane, stereotipurile şi scenariile comportamentale sînt  determinate în funcţie de faptul, cum şi în ce măsură au fost soluţionate situaţiile de conflict din această etapă. Maturii n-ar trebui să uite că minunata lume a poveştii întotdeauna i-a captivat pe copii. Copilul cu bucurie  se cufundă în această iereală şi imaginară lume, acţionînd în ea activ şi creativ.
 lumea basmului pare ireală numai celor adulţi, copilul percepînd tot ce se petrece în poveste ca o realitate.

  


Din poveste micuţul capătă cunoştinţe despre lume, relaţii interumane, învaţă cum să învingă greutăţile,  i se formează  încrederea în sine, în forţele binelui, în dreptate şi dragoste. De ce trebue să spunem poveşti copiilor? Pentru că povestea este cea mai scurtă cale de la sufletul  matur spre lumea intimă a copilului. Fiecare copil îşi are  neapărat poveştile sale, noi numai trebue să le aducem  înspre ei prin diferite metode. Cînd nu mai are nevoe de poveşti, copilul renunţă la ele, dar pînă ce poveştile sunt o hrană strict necesară şă facem tot posibilul să nu le lipsească această hrană.

vineri, 29 iunie 2012

ÎTRUCHIPAREA FRUMOSULUI SUNT COPIII...

 Lecturile Verii sunt în toi. Bibliotecarii sunt aşteptaţi cu nerăbdare la Grădiniţa nr. 103. Chiar dacă sunt micuţi şi nu ştiu a citi, în schimb ştiu a asculta cu atenţie. Mergem cu plăcere la ei în ospeţie, cu prezentări de carte, ore de lectură, discuţii...

joi, 14 iunie 2012

ÎN OSPEŢIE LA GUGUŢĂ

  Minunată e cartea copilăriei, unde basmul coboară pe pămînr şi unde trăesc cei mai mari visători de pe planetă - copiii. Din lumea aceasta vin spre fiecare din noi frumoasele cărţi a lui  SPIRIDON VANGHELI.
Literatura basarabeană pentru copii a ajuns cunoscută în lume în bună parte cărţilor lui S.Vangheli. Scriitorul esta înzestrat cu darul de a satisface setea de epic şi de fantastic prin cîteva elemente ale realului  pentru a crea o atmosferă poetică. Fantasticul  nu este decît realul, care angajat în joc este trăit cu intensitate şi ,,reparat'' în sensul dorinţei copilului. Eroii se nasc la intersecţia realului cu visul, al universului copilăriei cu cel al maturilor. Guguţă e fiul bunei credinţe, Ciboţel e fiul visului şi al dorinţei.
 
 Spiridon Vangheli ca şi alţi sriitori le adresează sfaturi copiilor: ,,Împăratul naturii fiind, Tu , copile, nu uita surorile tale mai mici, iarba, albina, pasărea... Ele n-au altă planetă aici, pe Pămînt, e casa surorilor tale mai mici. Să fie iarba verde, altfel cum vom şti că a venit primăvara! Să fie cerul albastru, ca să-şi găsească cuib rîndunica! Să cînte pasărea - cîntul ei leagă cerul de pămînt''.
 Azi, în ziua de naştere a scriitorului 14 iunie, împeună cu copiii de la Grădiniţa nr. 103,  am fost  cu toţii de mînuţă sub cuşma lui Guguţă, copiilor le-a plăcut, deoarece l-au văzut pe Guguţă în diferite ipostaze: căpitan de corabie, împăratul celor mici, elev în clasa întîi, cum a învăţat-o pe mama să meargă pe bicicletă şi multe alte ghiduşii. Spiridon Vangheli este sub toate aspectele un scriitor dăruit copiilor, este un dasacăl al spiritului celor mici, pe care îl cunoaşte din interior, el continuă eterna poveste a copilăriei şi rămîne al copilăriei. Înzestrat cu asemenea dar, ne întoarce şi pe noi la această vîrstă de aur.
  Mulţi ani îi dorim din suflet, să fie apreciat cu multe Medalii de Aur pentru creaţie

duminică, 10 iunie 2012

NE ODIHNIM, CITIM...


 ,, Afară e cald, în bibliotecă e răcoare , afară nimeni nu ne atrage atenţie, aici bibliotecarii au grigă de noi." Aşa spun copiii care fregventează filiala Codru. În perioada  vacanţei în bibliotecă e libertate, vrei citeşti, vrei te joci, vrei discuţi cu prietenii. Dar totuşi cuvintele chee sunt - carte, lectură, bibliotecă.
 La expoziţia ,,Cărţile copilăriei'' au fost expuse cele mai îndrăgite cărţi ale copiilor.
                              




   Din revistele  ,,a mic", ,, Alunelul''  copiii citesc rubricile :,,Clubul curioşilor'', ,, Popas istoric'', ,,Lumea filmului'',
 ,,Curiozităţi''. Din ziarul  ,,Florile dalbe''  rubricile :
,,De ce? De cănd? De unde?'', ,,Cadran cognitiv pentru micuţi'',
,,Preocupările vărstei de răspăntie'',  ,,Literatură''.



miercuri, 30 mai 2012

URA ! VACANŢA !

 Dragă vară, dragă vară
 Tare mult te-am mai dorit.
  Şi cănd îmi perdeam răbdarea
  S-a-ntămplat că ai venit.
      Tu dacă  doreşti pe toate
       Să le ştii, să le înveţi.
       Ca-m acesta este sfatul
       SĂ CITEŞTI MAI MULTE CĂRŢI !
 Acesta a fost mesajul care ne-am străduit să-l aducem copiilor, care au fost pezenţi  la lansarea  Programului- Lecturile Verii. Împreună cu copiii de la Grădiniţa nr. 103 am avut    o călătorie imaginară în minunata lume a copilăriei , în sînul Naturii Mamă, în lumea basmelor şi a poveştilor.                                            
Copiii au dansat, au cîntat, au recitat poezii, au călătorit pe paginile cărţilor îndrăgite,au  ghicit din ce  poveşti sunt eroii  din scenetele prezentate de copii. Au participat la concursul de creaţie ,,Visez la o lume în pace''.     
În augustul cel august ,vacanţa fără  bibliotecă nu are gust. Harap- Alb, la vitejiii - neînfricat , voinicul cel cu cartea în mînă născut , Tom Sawyer, Alice, Paganel, Robinson se vor pune  la unison. Şi ca nişte vrăgitori de performanţă, vor preface într-o Ţară-a Minunilor fiecare zi de vacanţă...

luni, 21 mai 2012

FAMILIA - ŞCOALĂ A DRAGOSTEI


 Familia este unicul loc unde omul se poate simţi dorit, aşteptat, iubit, drag şi scump pentru fiecare membru al ei, unde persoana ar putea să  se pronunţe sincer asupra tuturor problemelor, ar putea fi înţeleasă, susţinută, încurajată, unde s-ar putea relaxa nu numai fizic, ci şi spiritual.  Sa constatat că starea sufletească, fericirea sau nefericirea, succesile sau nenorocirile, problemele cu care se confruntă o persoană îşi au rădăcinile în  copilărie, în relaţiile familiale.    Despre Familie ca o şcoală a vieţii   am discutat în cadrul şedimţei clubului ,,Şi totuşi viaţa e frumoasă,,,membrii clubului sunt doamne cu un staj  frumos de viaţă familială.  
       Marea suferinţă de a fi copii,
       Marea suferinţă de a fi părinţi,
       Dă-ne nouă, Doamne, căt vom mai trăi,
       Bucuria celor două suferinţi.
                                                Adrian Păunescu.

joi, 10 mai 2012

O ÎNTILNIRE DE SUFLET...

     În ajunul SĂRBĂTORII  de  9 MAI -
ZIUA VICTORIEI la bibliotecă a avut loc o întîlnire de suflet cu unicul veteran din cartierul Codru, domnul Dmitrii Rosa. La fel au fost invitaţi şi
,,copiii războiului,, cei care au suferit urmările acestui război. Copiii de la Centrul comunitar
Viitorul l-au felicitat pe domnul Dmitrii, i-au urat ani
mulţi cu sănătate, au recitat poezii, au ascultat cele
povestite de veteran şi de cei invitaţi.




     Ori de cîte ori vedea un pom înflorit
     Ostaşul acela se închina cucernic
     Frumuseții lui albe, rugîndu-se şi cerîndu-i
     Iertare c-a tras în oameni...
                                                Grigore Vieru                                                                                 
 


sâmbătă, 5 mai 2012

DIN AN ÎN AN TOT MAI PUŢINI...

  Trec anii , din an în an tot mai puţini sunt acei, pentru care  ziua de 22 iunie 1941, a fost o lovitură, le-a schimbat viaţa, totul s-a întunecat, s-a schimbat  în faţa cuvîntului - RĂZBOI.
 Doamne, cît de mult vroeau toţi să trăiască, să iubească, să nască şi să crească copii.
        A fost război,of Doamne, Doamne,
       Ce mulţi s-au stins din viaţă oameni! / Petru Zadnipru /
Domnul Rosa Dmitrii Mihail este unul din cei care a trecut acest drum al patimilor de la început pînă la sfîrşit. Este cititorul nostru, ne bucurăm că Dumnealui este în putere la vîrsta de 93 de ani să ne fregventeze biblioteca. Marţi - 08.05. la ora 16.00 vom avea o întîlnire cu Domnul Dmitrii Rosa, vă invităm!

INVITAŢIE LA LECTURĂ

    Dragi copii, în cadrul programului Copiii Chişinăului citesc o carte, a fost propusă  cartea  Poveşti cu Barbălungă de Ovidiu Creangă. Este o carte pentru copii de la 5 la 95 de ani. Dacă doriţi să aflaţi cine este
Moş Poveste Barbălungă , doriţi să ştiţi ce se întîmplă cînd te îndrăgosteşti la vîrsta de  numai 6 ani, dacă vreţi să faceţi cunoştinţă cu Măgăruşul Albastru - veniţi la bibliotecă şi împrumutaţi cartea Poveşti cu  Barbălungă, este interesantă !

   Cartea lui Anatol Moraru - Nu mă tentează , o carte cu povestiri a fost propusă spre lectură în cadrul
programului Chişinăul citeşte o carte. Acestea fiind căteva povestiri care ne ispitesc să nu le trecem cu vederea, să încercăm.

sâmbătă, 21 aprilie 2012

UN ZÎMBET, O FLOARE...


 Un zîmbet, o floare pentru toate albinele de la BM B.P. Hasdeu cu prilejul sărbătorii profesionale - Ziua bibliotecarului. Numai sănătate, voie bună, pace în suflet, realizări pe plan profesional. Roada muncii depuse este culeasă la moment, dar prețuită peste ani.Succese!

vineri, 6 aprilie 2012

Au venit sărbătorile sfinte

  Buna-Vestire ( Blagoveştenia ) - este ziua cînd biserica creştină celebrează vestea adusă  Fecioarei Maria de către Arhanhelul Gavril că-l va naşte pe Isus. Se spune că în această zi nu se lucrează ,,nici pasărea nu-şi face cuib". Se spune că cucul e fără cuib pentru că şi l-a făcut în ziua de Blagoveştenie. Sunt numeroase semnele populare privind timpul, roada anului, se zice că că după cum va fi timpul în această zi, aşa va fi şi la Paşti. Toate acestea ne vorbesc despre  marea importanţă a sărbătorii Bunei-Vestiri.

 Floriile - în această duminică de Florii, toţi creştinii au datoria să meargă la biserică, unde este Ierusalimul ceresc, ca să întămpine întrarea Domnului aşa cum se cuvine cu jerbe de flori în mîini şi cu inima-grădină de flori ale dragostei de aproapele, de cei care se ţineau scai de Isus şi care aşteaptă şi azi măngăiere.

 Paştele 
  Au venit sărbătorile
  Cele sfinte, cele sfinte.
  Ouă roşii ca florile
  Dragi cuvinte, dragi cuvinte.
 
  Înverzesc rămurelele
  În grădină, în grădină.
  Se-ntîlnesc nemurelile
  Cu lumină în lumină.
                                  Grigore Vieru

Pentru cei care vor să afle mai multă informaţie despre aceste sărbători sfinte, vă invităm la bibliotecă, pentru a consulta  documentele deja expuse la expoziţiea ',, Au venit sărbătorile"


 În imagine  eleva clasei a 7a , Boccariova Iana  o interesează încondeiatul ouălor. Cromatica ornamentului de pe ouăle încondeiate coincide cu coloritul naturii la începutul primăverii. Atăt coloritul ,căt şi formele figurilor geometrice au demonstrat pe parcursul  secolelor, talentul nelimitat al meşterilor populari ai plaiului nostru.

marți, 6 martie 2012

Să nu uităm..

S-au împlinit 20 ani din ziua conflictuluii armat de pe Nistru. Este datoria noastră de ai familiariza pe copii cu acest eveniment. Dar e şi mai greu să le lămureşti copiilor, că în acest conflict sunt sute de morţi şi importante
pagume materiale, pagube care puteau să nu fie. Am organizat o expoziţie de carte ,,A fost război...'', a fost expusă fotografia şi ordenul primit de către soţia eroului Murzin Boris Vasilii, care şi-a pierdut viaţa la vîrsta de  numai 40 ani.
Cu acest prilej am avut o discuţie cu elevii de la şcoala profesională nr. 4, în urma căreia s-a ajuns la concluzia că astfel de conflicte nu ar trebui să se mai repete. Fraţii ar trebui să se ajute unul pe altul, fără invidie şi ură.

miercuri, 29 februarie 2012

Mărţişoare, mărţişoare..

Primăvara ne aduce iarăşi, mărţişorul dragostei.
Mărţişor la pieptul tău, fie dorul, dor mereu.Simbol al primăverii, denumirea populară a lunii Martie.Mărţişorul se dăruia copiilor în dimineaţa zilei de 1 martie, înainte de răsăritul soarelui. Se spune, că cei ce poartă mărţişorul vor fi sănătoşi şi frumoşi ca florile,drăgostoşi, bogaţi, norocoşi, feriţi de boli şi de deochi. Dăruiţi şi primiţi în dar simbolul primăverii şi dragostei- mărţişorul !

A fost război...

Se împlinesc 20 ani din ziua conflictului armat de pe Nistru.Conflictul care a luat 289 de veţi omeneşti este un eveniment tragic, deoarece luptele s-au dus între fraţi. În memoria celor care nu se vor întoarce niciodată printre noi propunem poezia lui Ion Vieru ,,Război la Nistru"

               E grea ca niciodată               Ne-a-nvăluit neghina,
               A apelor povară,                  Sămănţa ei-aiurea
               Ne-a-nvăluit năpasta            Şi plînge-n flori grădina,
               Din nou, a căta oară?           Şi-n largul ei-pădurea...
Alte materiale dedicate acestui eveniment, le puteţi găsi în fondul bibliotecii Codru,şi în filialele Bibliotecii
Municipale B.P.Hasdeu.

vineri, 17 februarie 2012

,,Sunt iarbă.Mai simplu nu pot fi"

,Sunt iarbă.Mai simplu nu pot fi'',aşa se definea poetul Grigore Vieru,poetul care a iubit copiii,maturii,consacrîndule un şir de poezii de neuitat.Poetul care ş- a iubit mama,baştina,natura şi tot cei
omenesc.Poetul care mărturisea:,, Dacă visul unora a fost să ajungă în Cosmos, eu viaţa întreagă am visat să trec Prutul" Împreună cu elevii de la Şcoala profesională nr.4 am discutat despre sensul epitafului lui
Grigore Vieru,elevii au vorbit despre viaţa poetului ,au recitat poeziile îndrăgite ale poetului.Profesoarea de
romănă le- a vorbit despre necesitatea cunoaşterii operii care este un dar naţional,opera care o recitim ori de căte ori avem nevoe de o alinare a sufletului.
                        Te- ai dus de lîngă noi departe,
                         Să te- nfrăţeşti cu toţi acei
                         Care- au lăsat comori de carte,
                         Dar tu -ai lăsat mai mult ca ei.     ( Veronica Vlas)

Regatul lui Grigore Vieru

Biblioteca este locul îndrăgit de elevii clasei a 6a pentru aşi pregăti temele de acasă.În memoria poetului Grigore Vieru,copiii au pregătit o gazetă de perete cu o frumoasă denumire ,,Regatul lui Grigore Vieru''.I-am îtrebat, de ce anume  această denumire? Au răspuns,că poetul a fost şi va rămîne un rege a poeziei,poezie care o auzim din cea mai fragedă virstă şi o citim pămă la adînci bătrîneţe.Cine a putut să reflecte mai frumos
mai emotiv, mai cu drag chipul mamei?Cine şi -a iubit mai mult Ţara,neamul? Este un răspuns: Grigore Vierul.